Roger Scruton - Elegie na starý svět

18. 01. 2020 21:18:48
Dvanáctého prosince opustil tento svět populární britský inzerent tabákové společnosti Japan Tobacco International Roger Scruton. Jak bude tato významná postava dvacátého století vnímána historií?

Zatímco v Čechách byl mylně, zejména kvůli naší nedostatečné znalosti základů politologie a angličtiny, považován za apoštola demokracie a volného trhu, v anglosaských zemích se tento Savonarola dvacátého století proslavil spíše jako bojovník proti slaměným panákům progresivismu, které si sám stavěl. Vskutku, z jeho téměř leviathanského pohledu na fungování společnosti lze usoudit, že jeho slavné angažmá v brněnském disentu nacházelo své ideologické zakotvení více v druhém rohu etatistické poloviny politického kompasu, než v touze šířit svobodu jednotlivce. Tomu odpovídalo i jeho publikum - regresivní pamflety, které v jím vydávaném magazínu The Salisbury Review publikoval pod různými pseudonymy, snaže se vzbudit dojem, že do magazínu přispívá více lidí, než on sám, byly bezpochyby primární inspirací pro roj pseudointelektuálních superstars, který v poslední době zamořil internet s cílem kapitalizovat na evidentní poptávce prostého lidu po reakci na progresivní smýšlení elit.

Názorným příkladem Scrutonova pohledu na svět je jeho bizarní pořad odvysílaný BBC s názvem Why Beauty Matters. Tímto téměř hodinovým pokusem o glosu abstraktního umění se nás Scruton snaží všemi možnými argumentačními fauly a manipulacemi přesvědčit, že umění je pouze to, co on považuje za hezké. ,,Vidíte, jak je toto dílo odporné? Proč myslíte, že je tento Váš výtvor uměleckým dílem, Vám se snad líbí? To je tedy velmi chabé vysvětlení. Všichni již vidíme, že král je nahý." hodnotí umění svých současníků. Těmto jeho neprůstřelným filosofickým argumentům ale nejsou vystavena pouze díla patřící k současným uměleckým slohům. Scruton se totiž během Pařížských studentských nepokojů rozhodl, že chce-li být konzervativcem, tak pořádným. Poslední Scrutonem uznávaný umělecký styl se proto vyprázdnil dobré půlstoletí před jeho narozením. Ve své snaze usvědčit abstraktní umění z podvodu na divákovi tedy nakonec usvědčil jen sám sebe z intelektuální neupřímnosti, když svým posluchačům, v momentě jeho argumentaci příhodném, definoval umělecké dílo jako takový předmět, který je vytvořen zejména k vyvolání estetického prožitku. Abstraktní umění tak splňuje definici, již samotný Scruton považoval za svou.

V porovnání se Scrutonovým politickým přesvědčením ale umění dopadlo ještě dobře. Vezmeme-li totiž v potaz, že politickým ideálem byl Scrutonovi Edmund Burke, anglický konzervativní politik poloviny 18.století, můžeme být rádi, že v roce 2000 nepsal o uši drásajících disonancích Beethovenovy Eroicy.

Co si tedy ze Scrutonova díla vzít? Jeho eseje o vlivu Richarda Wagnera na filosofii pozdního devatenáctého století? Možná. Do historie však vejde zejména jako starý bílý muž křičící na oblohu, proč nevypadá stejně jako v den, kdy se narodil.

Autor: Zdeněk Pazourek | sobota 18.1.2020 21:18 | karma článku: 8.60 | přečteno: 265x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Ladislav Kolačkovský

Zapomenuté pražské sídlo orlických Schwarzenbergů

V Praze je městský dům, který zdobí schwarzenbergský erb, konkrétně orlické sekundogenitury. Jedná se o dům ve Spálené ulici č.p. 90. Kdysi pražské sídlo orlické větvě rodu, které dnes se Schwarzenbergy málokdo spojí.

17.3.2024 v 15:51 | Karma článku: 18.21 | Přečteno: 261 | Diskuse

Pavel Král

Svoboda

„Každý dělal, co uznal za správné.“ Není právě tohle svoboda? Netouží právě po tomto lidé? Aby je nic a nikdo neomezoval. A tak aby si konečně mohli dělat jen to, co sami chtějí!

17.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 6.00 | Přečteno: 114 | Diskuse

Kamila Steinová

Rozhovor s Miroslavem Hlaučem

V minulém článku jsem vám představila debutový román Letnice od Miroslava Hlauča. Dnes u Letnic stále zůstaneme, ale trochu jinak. Přináším vám s panem Hlaučem rozhovor.

17.3.2024 v 12:45 | Karma článku: 6.28 | Přečteno: 78 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Don Baltasar Marradas – zmizelé posmrtné stopy velkého generála

Don Baltasar Marradas y Vich byl říšský hrabě a rytíř Maltézského řádu, císařský polní maršál španělského původu. Ve své době byl slavný, ale po smrti stopy generála zcela mizí. Dodnes nevíme, kde vlastně spočinuly jeho ostatky.

16.3.2024 v 21:34 | Karma článku: 14.89 | Přečteno: 181 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Prof. Ferdinand Ďurčanský, profesor práv a šlechtic ve službách slovenského kříže

14. března 1939 vznikl Slovenský štát. Ve vládě válečné Slovenské republiky byl jeden z ministrů původem ze šlechtického rodu, který obdržel erb a nobilitaci od císaře Rudolfa II. Prof. Ferdinand Ďurčanský

16.3.2024 v 16:46 | Karma článku: 12.65 | Přečteno: 205 | Diskuse
Počet článků 3 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 721

Studuji HAMU, ale celý život jsem velký fanoušek dějin, politiky a geografie. V žádném případě se nepovažuji za odborníka v tomto oboru a jsem vždy otevřen diskuzi o chybách v mém článku. Za svůj cíl považuji zprostředkovat čtenářům v rozumné podobě a co nejpřesněji co nejvíc informací z veřejně dostupných zdrojů.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...